Biografie
Foto: Sjaak Verboom
GEERT BIERLING
1956 Geboren te Rotterdam
1974-1983 Rotterdams Conservatorium
hoofdvakstudie orgel, piano, clavecimbel en kerkmuziek1975-2000 Titulair organist van de
Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven1978 Eerste prijs Albert Schweitzer Orgelconcours / Deventer
1985 Derde prijs Internationale Orgelwedstrijd Festival Musica Antiqua / Brugge
1989 Onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.
1988-1991 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
hoofdvakstudie beiaard1990-2022 Stadsbeiaardier van Rotterdam
1991-2009 Docentschap Fontys Conservatorium
1996-2022 Stadsorganist van Rotterdam
1997 Lancering concertserie Concerts Populaires Doelenorgel
2000 Oprichting Stichting Stadsmuziek
2001 Lancering label Classical Records
2008-2014 vijf edities Rotterdamse Orgeldagen (RODA)
2009 Oprichting Giudici Ensemble
2022 Afscheid als stadsorganist en stadsbeiaardier. Onderscheiden met de Erasmusspeld vanwege zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van de Rotterdamse orgelcultuur.
Geert Bierling (1956) studeerde de hoofdvakken orgel, piano, clavecimbel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman en Jos van Immerseel. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven. In deze kerk voerde hij Bachs gehele orgel-oeuvre uit, diens complete Klavier-übung voor clavecimbel en orgel- en de clavecimbelconcerten. Ook werden concertreeksen gewijd aan het orgel-oeuvre van Händel, CPE Bach, Mendelssohn, Frank, Widor, Vierne, Guilmant en Reger.
Geert Bierling is eersteprijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), wonde derde prijs op orgelpositief tijdens de internationale orgelwedstrijd in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge. Hij nam drie jaar later in diezelfde stad deel aan het internationaal Bachconcours en behaalde een eervolle vermelding en werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. In 1990 werd hij stadsbeiaardier van Rotterdam en kreeg hij in 1996 zijn aanstelling als stadsorganist van Rotterdam. In die functie was hij de vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis (waar hij de concertserie ‘Muziek in de Burgerzaal’ programmeerde) en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen. Op deze instrumenten voerde hij jaarlijks zo’n twintig nieuwe programma’s uit. Vele jaren was hij hoofdvakdocent orgel en clavecimbel aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Deze functie legde hij in 2009 neer om meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek naar de achttiende-eeuwse klaviertranscripties rondom Bach, Händel, Walther & Vivaldi en de uitvoering daarvan. In hetzelfde jaar richtte hij het Giudici Ensemble op, om het barokke en vroeg klassieke kamermuziekrepertoire op authentieke instrumenten te kunnen uitvoeren en maakte met dit ensemble voor het label Classical Records een cd-opname met premières van concerten voor orgel en strijkers van Mozart die door de pers zeer positief werd ontvangen.
Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Sinds 2000 is Geert Bierling ook actief als improvisator op orgel en piano bij klassieke zwijgende films.